Nikola Radeljković / NumenForUse, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

instalacija, parazitska intervencija u javnom prostoru –‘work in progress’

(11. 10. – 28. 10. 2017.)

ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Trg Republike Hrvatske 11

OSB ploče, drvena potkonstrukcija

okvirni gabariti intervencije: 2 x (500 x 1000 cm),

cjelokupna visina do 200 cm

u radionici i procesu sudjeluju učenici

Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, Zagreb

2017.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb

Odjel unutrašnje arhitekture

učenici: Marija Čop, Sara Ivanković, Milica Katić, Paula Kolaković,

Max Kostelac, Bruno Krehula, Patrik Kostić, Klea Križ, Nina Petti Amulić, Nina Pospiš, Veronika Putak, Ana Ratkajec, Iva Sokol,

Anja Šoštar, Tina Štajcer, Marija Tunjić, Karla Zrinščak

profesori: Bernarda Cesar, Marina Ćurković, Dinka Pavelić,

Nenad Weltinger

 

 

Zašto radionica?

 

Radionica je, po našem iskustvu, najbrža metoda konkretne, iskustvene i obostrane edukacije. Interaktivna arena nepredvidivih scenarija koja može rezultirati iznenađujućim rješenjima.

 

 

Zašto učenici ŠPUD-a?

 

Svjedoci smo radikalnih promjena paradigmi autorstva i disciplina koje se mijenjaju unutar iste generacije mladih ljudi koji će oblikovati svoju i našu budućnost. Hibridne ljudske aktivnosti poput dizajna i primijenjene umjetnosti u tom tempu mogu ili potonuti u manirizam koji je sam sebi svrha ili, još gore u onaj u službi poticanja ionako pretjerane potrošnje. Ili biti stjegonoša održivosti i inkluzivnosti, u svim sferama i tumačenjima tih pojmova.

 

Zašto trg ispred ŠPUD-a?

 

Trg ispred škole odabran je kako zbog neposredne blizine lokacije sudionicima radionica, ali još i više zbog potrebe ukazivanja na mogućnost privremenih intervencija koje će problematizirati, te možda djelomično i sanirati posljedice trajnih intervencija u javnom prostoru, naročito ovakvom prostoru opterećenom društveno-političkom stigmom.

 

 

Zašto parazitska instalacija?

 

Svaka arhitektura trebala bi izvirati iz svog konteksta. Dizajniranje funkcionalne instalacije niti nije ništa drugo no pronalaženje uporišnih točka i izgradnja strukture na tim točkama u prostoru i vremenu. Primjenom ove strategije najbrže i najekonomičnije postižu se rezultati u kontinuiranom naporu za sprečavanje potpunog podređivanja prostornih resursa  bezobzirnoj i bezličnoj korporacijskoj logici i estetici.

HR  — EN