Ana Hrćan Šojat

ICA -ženica, majčica, umjetnica

Plastika

Primijenjeni nakit

20 x 30 cm

2017.

Ogrlica ICA ukazuje na problem rastućeg konzumerizma u suvremenom društvu i posljedicama tog konzumerizma te nastoji upozoriti na važnost odgovornog ponašanja prema prirodi i njenim bogatstvima koja polako nestaju. Ogrlica ICA napravljena je od materijala koji proizlaze iz prostora koji me okružuje. Izrađena je od odbačene i neželjene ambalaže- čepova boca mineralne vode. Izvorni oblik je ostao nepromijenjen, te nema dodatne intervencije na objekt. Naizmjeničnim nizanjem postignut je efekt pletiva zadržavajući izvorni oblik i svjesno izbjegavajući veliku transformaciju kojom bi se izgubio humorni aspekt. U interakciji sa svijetom nakit komunicira na neverbalnoj razini, prenosi moju poruku koja je nastala iz misli, ideje i koncepta. Izražava ono što osjećam, želim i čemu težim. Naziv ICA -ženica, majčica, umjetnica nastao je u vremenu pripreme čepova, a zatim nizanja istih jedan za drugim čitajući na svakom natpis jamnICA. Nizanje čepova, pletenje ogrlice potaknulo me na promišljanja o samoj sebi, i životu kojeg živim iz dana u dan u kojem sam i žena i majka i umjetnica.

Čistih ruku

Plastika

Primijenjeni nakit – broš

4 cm

2014.

Broš ”Čistih ruku” nastoji izraziti suvremene, socijalne i ekološke probleme današnjice. Broš je napravljen od odbačene plastične prozirne kutijice kružnog promjera u kojoj se nalaze dvije prozirne plastične rukavice. Kroz ovaj održivi nakit nastojim potaknuti na razmišljanje o tome što možemo učiniti sada, a što će utjecati na ostavštinu za buduće naraštaje. Zadovoljavanje vlastitih potrebe današnjice ne bi smjele ugroziti potrebe zadovoljavanja potreba budućih generacija. Na našem putovanju Zemljom ostanimo čistih ruku. Kutijica se po potrebi može otvoriti i ponovno zatvoriti.

Napunit mobitel

Plastika, papir, metal

Primijenjeni nakit – prsten

6.5 x 2.5 cm

2014.

 

Prsten – “Napunit mobitel” napravljen je od odbačenog materijala. Prozirna kutijica se može otvarati i u nju položiti papirić s porukom. Na mom prstenu poruka je ova “Napunit mobitel” a to je ono najbitnije što moramo učiniti svaki dan kao robovi inače vrlo korisne tehnologije. Jer bez baterije nema odgovora na propuštene pozive zabrinutih članova obitelji,  nema objave gdje smo i s kim smo na društvenim mrežama, nema fotografiranja zanimljivih sjena ili rasporeda smjena doktora, nema karte koja će nas voditi do željene adrese, nema informativnih poruka da ćemo kasnit na kavu, znači nema ni kave ni druženja kad je mobitel prazan.

HR  — EN