Aleksandar Bezinović

Prohibited

MDF

akrilik

150 x 100 x 5 cm

2016.

Rad “Prohibited” nastao je za potrebe BBC serije snimane u Hrvatskoj. Kao scenski slikar angažiran od produkcije dobio sam zadatak da naslikam/napišem znak kakav je u funkciji na indijsko-pakistanskoj granici. Znak koji u stvarnom životu ima svoju vrlo jasnu svrhu i čije nepoštivanje povlači za sobom ozbiljne posljedice, postao je modelom za ručno proizvedeni dio scenografije koji izvan konteksta i “prirodnog” habitata uvjetno postaje i umjetnički predmet. Nakon snimanja fizički predmet gubi svoju scenografsku važnost i postaje dijelom šire slike utkan potpuno u scenografsku viziju. Takav fizički predmet ili nestaje na otpadu ili nastavlja postojati kao artefakt neovisan i od originala i od filmske kopije.

Genesis

tinta, akrilik / papir

likovna intervencija (kaligrafija, crtež Lego astronaut) na stranici iz stare tehničko

-strojarske knjige s ilustracijama i grafikama koje opisuju konstrukcijske elemente i složene principe rada strojeva

28 x 20 cm

2016.

Kao nositelj za rad poslužila je stranica iz jedne od starih tehničko-strojarskih knjiga kupljenih na sajmu. Ilustracije i grafike koje opisuju konstrukcijske elemente i složene principe rada strojeva iskoristio sam kao bazu za likovnu intervenciju (Lego astronaut i kaligrafski natpis Genesis). Ručno pisana kaligrafija i crtež su nastali kao neposredna asocijacija na sadržaj već postojećih stranica čije značenje iako je za nekog egzaktno, meni je samo djelomično jasno, tako da je jedan vrlo primjenjiv sustav znakova i informacija poslužio kao referenca za moj vlastiti sustav znakova i simbola.

Transmutation

tinta / papir

likovna intervencija (Monokromatska interpretacija rada Damiana Hirsta s kaligrafskim natpisom Transmutation)

20 x 28 cm

2016.

Kao nositelj za rad poslužila je stranica iz jedne od starih tehničko-strojarskih knjiga kupljenih na sajmu. Ilustracije i grafike koje opisuju konstrukcijske elemente i složene principe rada strojeva iskoristio sam kao bazu za likovnu intervenciju (Monokromatska interpretacija rada Damiana Hirsta s kaligrafskim natpisom Transmutation). Ručno pisana kaligrafija i crtež su nastali kao neposredna asocijacija na sadržaj već postojećih stranica čije značenje iako je za nekog egzaktno, meni je samo djelomično jasno, tako da je jedan vrlo primjenjiv sustav znakova i informacija poslužio kao referenca za moj vlastiti sustav znakova i simbola.

HR  — EN