Karlo Gross

Prsten pustinjska ruža

posrebreni mesing, zemlja, biljka

kombinirana tehnika

9 x 6 x 3 cm, visina promjenjiva

2017.

Pustinjska ruža može narasti od 1 do 3 metra visine. Karakterizira ju zadebljana stabljika (pomalo je nalik na bonsai) sa granama na čijim vrhovima rastu kožasti listovi dugi 5–15 cm, široki 2–8. Cvjetovi su pojedinačni, promjera oko 5 cm s pet crvenih ili ružičastih latica čija je unutrašnjost bjelkasta. ‘Caudex’ služi za skladištenje vode, pa joj otuda i ime, obesum = debeo, a namjena mu je da skladišti vodu za periode sušnih razdoblja. Raste na području Sahela i na Arapskom poluotoku, ali je otuda introducirana po državama širom svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Prsten lavanda

posrebreni mesing, zemlja, biljka

kombinirana tehnika

10 x 6 x 3 cm, visina promjenjiva

2017.

Lavanda raste kao grm do 1.2 metra visine i oko 1 metar širine. Bolje uspijeva u toplijim krajevima, mada postoje i vrste koje podnose i hladniju klimu. Voli suha, zaklonjena mjesta, po toplim i krševitim padinama.

Prsten kadulja

posrebreni mesing, zemlja, biljka

kombinirana tehnika

11 x 6 x 3 cm, visina promjenjiva

2017.

Kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak korijen i drvenastu stabljiku. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i uglasta. Listovi su uski, eliptični, sitno naborani, s dugom peteljkom. Veliki tamnoljubičasti cvjetovi skupljeni su u cvatove poput klasa, koji su sastavljeni od pršljenova. Cvijet je dvousnat, a čašica i vjenčić imaju žljezdaste dlake

HR  — EN

HR  — EN